ChatGPT

ChatGPT: играчка или ефективен бизнес помощник?

Ivan Yotov

Духчето, познато като ChatGPT се вихри с мащабна аудитория от над 100 милиона активни потребители месечно. Този грандиозен виртуален асистент показа на света нуждата от инструменти, базирани на изкуствен интелект, но и остави един въпрос неотговорен. С какво и дали е по-могъщ от чудноватия, познат на всички инструмент на Microsoft Office 97 - Clippy? Поредната технологична еднодневка или неизменна част от работата ни от този момент нататък?

ChatGPT може да създава всякакви формати съдържание, от имейли и структури за презентации, до графици за тренировки във фитнеса. Но, ако погледне през привидните му „суперсили“, човек се пита дали този инструмент може да намери мястото си в истински професионален контекст. Може ли в действителност да подобри качеството ни на работа и да ни спести време или уменията му се ограничават до генерирането на празен текст, без съществен контекст?

Въпреки че все още е рано за категоричен отговор, няколко завладяващи проучвания успяват да дадат пояснение по въпроса. Скорошно проучване, проведено от NNGroup, разкрива забележителния потенциал на ChatGPT. Инструментът не просто помага с малки задачки, но и доказано ускорява продуктивността при маркетинга, клиентските запитвания и създаването на съдържание, като спестява ценно време, което сме свикнали да посвещаваме на не толкова значителни задачи. С помощта на ChatGPT, можем да отделим повече време за подготовката на важни имейли, редактиране на съдържание, генериране на идеи, дори програмиране.

Интересно откритие на проучването е, че докато ChatGPT съкращава времето за изпълнение на задачите, човешката намеса по „изглаждането“ на финалния продукт се увеличава. С други думи, ChatGPT подпомага създаването на първоначалните чернови, предоставяйки повече време за творческа намеса и усъвършенстване. Друго проучване на MIT разглежда уменията на ChatGPT да пише текстове от средна сложност. Резултатите сочат, че ChatGPT значително увеличава продуктивността и съкращава времето за изпълняване на задачите. Респективно, качеството на крайния продукт е подобрено. Използването на ChatGPT допринася за удовлетвореността на работното място и ефективността на работещите. Все по-масово се среща обаче страхът, че изкуственият интелект би могъл да измести работата на много хора. Засега, от проучването става ясно, че в комбинация хората и изкуственият интелект успяват да създават по-висококачествено съдържание.

 Проучването сочи, че използването на ChatGPT за професионални цели увеличава продуктивността, качеството на крайното съдържание и удовлетвореността от работата. Ако все още не сте изпробвали Chat GPT в своята работа, сега е моментът да проучите как би могъл да ви бъде от полза,

 #ChatGPT #AI #ИИ #Продуктивност #Бъдещето #Иновации

Препоръчваме следните статии

Виж всички статии